Sadonkorjuu ja miten säilöä yrttejä? / Harvest and how to store those herbs?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tälläkin hetkellä keittiön pöytäni pursuaa tuoreita sieniä, yrttejä ja kaiken näköistä muuta rehua. Niille pitäisi tehdä jotain, mutta nyt ei jaksa koska tuo viime postissa kehumani, jo 10 kuukauden poissa oloaan juhlinut flunssan pirulainen päättikin yhtäkkiä tulla kylään.

Viime viikonloppuna palstahommien kohokohtana oli sadonkorjuu juhla, jonka kunniaksi korkkasin viimeisen Provencesta raahatun rose’ee pullon. Juhlimme myös sitä, että olen nyt laittanut itseni jonoon ikiomalle aarin kokoiselle palstalle. Vannoimme palstakaverini kanssa valan, jossa pyhästi lupasimme olla kolmen – neljänkymmenen vuoden päästä sellaisia iloisen omituisia vanhoja eksentrikko naisia, joilla on kukistaan kaikkein kauneimmat palstat ja kaikkein pöllöimmät jutut.

Mutta nyt viikon vinkki! Olen säilönyt yrttejä kahdella eri tavalla. Basilikan, sitruunamelissan, persiljan ja korianterin pakastan heti rasioihin mistä niitä voi helposti poimia tarvittaessa. Basilikasta pakkaseen laitan pelkät lehdet, mutta persiljan ja sitruunamelissan pakastan varsineen. Muut kuten rosmariinin, salvian, mintun ja laventelin olen osaksi pakastanut ja osaksi kuivannut varsistaan yhteen sidottuina, muun muassa verhotankoille. Kuivatuista yrteistä teen teetä tai yrttisuolaa lahjaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen kuin laitat yritit kuivumaan muutamaksi viikoksi, joko ulos tai sisälle pois suorasta auringonpaisteesta, kasta ne yhdeksi sekunniksi kiehuvaan veteen, mikä lopettaa lehtivihreätoiminnan. Näin yrttisi pysyvät haalean kauniin vihreinä kuivaamisen jälkeenkin, eivätkä lakastu ruman ruskeiksi kuten leikkokukat.

Mutta jos haluat säilöä kaupasta ostamasi ruukkuyritit lyhyeksi aikaa maailman helpoimmalla tavalla, tee näin: laita pesemättömät, varrelliset yrtit tiiviiseen lasiastiaan ja laita se jääkaappiin, jossa ne säilyvät kaksi viikkoa. Katso alla oleva lyhyt englanninkielinen video jos haluat lisätietoa.

It’s the harvest time and my kitchen is full of herbs and vegetables, and now also wild mushrooms I went to pick up today. At the moment all this storing feels a little exhausting because of this mild cold I was having soon after I posted how thoroughly healthy I’ve been the last 10 months. Well, it’s all gone now.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

However, it’s a time for a tip on how to store all that rosemary, lavender, sage and so on. Here is how: I store basil, coriander and lemon balm in little plastic containers and put them in the freezer to be ready quickly taken out when I need some herbs to spicy up the food.

For the rest, such as rosemary, sage, lavender and mint, I do both, I dry them and I freeze them. From those I dry I intend to do tea or some herb sea salt mixes as a present and the frozen ones, I use them like a fresh herbs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Before drying the herbs in bundles quickly dip them, just for one second, in the boiling water. It leaves herbs looking lovely green and not sadly withered. Then leave them to dry somewhere high up either out or indoors for a few weeks. Avoid direct sunlight.

If you want to store or keep the herbs fresh you have just bought from your local supermarket for next two weeks, check out this video for most easiest way to do it!

Hanna

6 thoughts on “Sadonkorjuu ja miten säilöä yrttejä? / Harvest and how to store those herbs?

  1. Enpäs olekaan miettinyt noiden yrttien säilömistä ollenkaan! Minttua kasvaa vaikka kuinka paljon ja taidankin laittaa niitä nyt kuivumaan. Sitruunamelissaa voisi myös laittaa pakkaseen. 🙂

  2. I really recommend the one second dib in to the boiling water before drying! For the ones I did it I found out it keeps the smell as nice as it is in the fresh herbs’. The ones without don’t have any.

Leave a comment